Lešniki
Lešniki so že od nekdaj naše pomembno živilo. So plodovi leske, rastline grmovnice iz družine brezovk.
Skoraj vedno v kosmičih in zelo pogosto v slastnih pekarskih izdelkih
Okrog pet metrov visok grm je v Evropi in Mali Aziji domač in lahko doseže starost do 100 let. Grm prvič obrodi sadove po približno desetih letih. Prav tako obstajajo tako imenovane turške leske, ki zrastejo v višino do 20 metrov, ki so bolj razširjene v Turčiji in na Balkanu.
Po botanični uvrstitvi lešniki poleg maronov niso čisto pravi oreščki. Vsebujejo visok delež nenasičenih maščobnih kislin in dragocene minerale kalija in magnezija. Poleg tega vsebujejo vitamin E in biotin, ki je pomemben za ohranjanje kože in naravno krepitev las.
Lešnike si rade poželijo tudi veverice in ptice, ki te slastne zaloge energije pogosto skrijejo na zalogo za trdo zimo in nato pozabijo na njihova skrivališča. S tem pa nezavedno skrbijo za razširjanje semen in nove grmičke.
Najpomembnejši izvozniki lešnikov so Italija, Španija, Turčija in ZDA.
Nazaj na pregled Naprej na: Pistacije