Mandeljni
Mandelj je podolgovato-ovalen koščičasti plod (v botaničnem smislu torej ni orešček) in ima hrapavo, sivo trdo nagubano lupino semena.
Vsebuje ogromno magnezija in kalija
Mandljevec, ki spada v družino rožnic, zraste do sedem metrov visoko. Gojijo ga že več kot 4000 let.
Danes je razširjen predvsem v ZDA (Kalifornija) kot tudi v Sredozemlju in Pakistanu ter Iranu. Mandelj zori celo v Nemčiji, večinoma na vinorodnih območjih. Zahvala za to gre najbrž Rimljanom, ki so jih uvozili skupaj z vinom. Splošno razlikujemo med sladkimi in grenkimi mandeljni. Slednji zaradi vsebnosti cianovodikove kisline vsekakor niso primerni za surovo uživanje. Mandelj, natančneje rečeno semena v notranjosti trdih jedrc, ima visoko vsebnost olja, približno 55 odstotkov. Od tod ima mandelj hranilno vrednost 611 kalorij na 100 gramov.
Poleg rastlinskih maščob vsebuje mandelj veliko beljakovin. Vsebnost magnezija (170 mg) in kalija (835 mg) je višja kot pri drugih oreščkih. Mandelj je bogat tudi z bakrom in cinkom, prav tako ima visok delež folne kisline, ki je še posebej pomembna med nosečnostjo.
Nazaj na pregled Naprej na: Indijski oreški