Orehi
Orehi uspevajo na veliko območjih po svetu. Orehovci različnih vrst zrastejo do 30 m in lahko dočakajo do 100 let. Ob dobri letini, zraste na enem drevesu več tisoč orehov.
Glavna pridelovalna območja so danes v ZDA (Kalifornija), v Franciji in Sredozemlju, ter Čilu in Indiji. Orehi so nam poznani že več kot 9000 let, kar lahko dokažejo tudi znanstveniki. Njihove pra-rastline izhajajo iz območja nekdanje Perzije.
Pomembni dobavitelji omega-3 maščobnih kislin
Orehi vsebujejo pomemben delež omega-3 maščobnih kislin, katere v celoti izvirajo iz alfa-linolenske kisline. To so esencialne maščobne kisline, ki jih telo ne more proizvesti samo in jih moramo zato vanj vnesti s hrano. Alfa-linolenska kislina prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.
Orehi so, kot vsi oreščki, občutljivi na svetlobo in zrak, zaradi visokega deleža maščob. Odprto vrečko moramo zato neprodušno zapreti in hraniti na hladnem; ali pa povabimo nekaj prijateljev in skupaj spraznimo vrečko, vse do zadnjega oreščka.
Nazaj na pregled Naprej na: Arašidi