Zdrav obrok

 Pest 
oreščkov dnevno!

Zdrav obrok

Že pest oreščkov dnevno zadošča za potreben vnos različnih hranljivih snovi v naše telo!

Vse to se skriva v oreščkih

 

Maščobe in maščobne kisline sodijo med pomembne vire energije. Nekaterih sestavljenih nenasičenih maščobnih kislin, zlasti tako imenovanih omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, kot so linolne in linolenske kisline, telo ne zmore proizvesti samo, zato jih moramo vanj vnesti s hrano. Prav oreščki imajo visoko vsebnost sestavljenih nenasičenih maščobnih kislin. Splošno ločimo dva tipa maščob:

-  enostavne- in sestavljene nenasičene maščobne kisline

-  nasičene maščobne kisline

 

Nenasičene maščobne kisline

Nenasičene maščobne kisline so večinoma v rastlinskih produktih, kot na primer, rastlinska olja (npr. sončnično ali olivno olje), v mastnih ribah (losos) kot tudi v arašidih in oreščkih. Linolske kisline, ki jih vsebujejo oreščki in arašidi, prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

Nasičene maščobe

Nasičene maščobe najdemo v večini živalskih proizvodov, kot sta meso ali svinjska mast. Te lahko zvišujejo raven  LDL holesterola in s tem povečujejo nevarnost nastanka bolezni srca in ožilja. Poleg tega so nasičene maščobe težje prebavljive kot nenasičene.

Delež maščob v oreščkih se razlikuje od vrste do vrste. Arašidi vsebujejo približno 48 % maščob in imajo približno 630 kalorij na 100 gramov. Najvišjo vsebnost maščob ima  makadamija, kar 73 %, zato dosega približno 730 kalorij na 100 gramov.

Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati dajejo energijo. Skupaj z maščobami in beljakovinami predstavljajo največji uporaben delež naše prehrane. Oreščki, zlasti indijski oreščki, vsebujejo velike količine teh energijskih snovi.

 

Beljakovine

Beljakovine so osnovni gradniki vseh celic in opravljajo različne naloge. Tako na primer sodelujejo pri krčenju mišic in uravnavajo presnovne procese.

Vitamini

Vitamini so esencialna hranila, ki jih z redkimi izjemami, telo ne more proizvajati samo. Mali pomočniki opravljajo različne vitalne funkcije: vitamin A, ki se v rastlinah  pojavlja kot (predstopnja) provitamin A, prispeva k vzdrževanju normalne kože, sluznice in vida. Oreščki vsebujejo veliko pomembnih vitaminov, še posebej lešniki  so vrhunski vir vitamina E, prav tako brazilski oreščki in orehi (vitamin B1).

Minerali

Minerali so v telesu uporabni na mnogih področjih: natrij in kalij uravnavata količino vode v telesu; fosfor, med drugim v arašidih, je pomemben za ohranjanje vitalnosti kosti in zob. Veliko kalija je v mandeljnih in pistaciji, pri fosforju so vodilni brazilski oreščki.

 

Vlaknine

Vlaknine pomagajo izboljšati in uravnavati prebavo. Med oreščki vsebujeta velik delež vlaknin makadamija in mandelj.